Lubicie, gdy Św. Mikołaj przynosi Wam prezenty? My uwielbiamy! Niesamowitą frajdę zrobiło nam Wydawnictwo Afera, prezentując swoje najnowsze dzieło, czyli polskie wydanie książki Michaela Žantovskiego, pod wszystko mówiącym tytułem „Havel od kuchni”.

Marzyła się Wam książka kucharska o czeskich specjałach, choć bardziej od detali w stylu ilości szczypt lubczyku wolicie czytać kulinarne anegdoty? Lepiej być nie mogło. Autor, Michael Žantovský – wieloletni bliski współpracownik Havla i czeski dyplomata – zebrał ciekawe przepisy kulinarne, które towarzyszyły czechosłowackiej legendzie opozycji i zaprezentował w postaci ciekawych anegdot, opowiadanych z niezwykłą czułością i sporą dawką – jakże by inaczej – humoru.

A sam Havel, oprócz bycia awangardowym artystą, legendą opozycji, wielkim politykiem i mężem stanu, okazuje się całkiem dobrym kucharzem a przede wszystkim…niebanalnym!

Co my tu właściwie mamy? Lepiej byłoby zapytać – czego tu nie ma?
Są zupy – w tym bardzo „kryzysowe”, przygotowywane w latach czechosłowackiej komuny, są przystawki – od kanapek „smarowanych” na okazję wizyt głów państw i wielkich osobistości, aż po potrawy wymyślone dla sztuk teatralnych Havla (które jednak z wyżyn teatru absurdu zeszły do całkiem realnych kuchni) czy potrawy-parodie (sic!), które w smutnych czasach „realnego socjalizmu” bardziej służyły rozbawieniu Czechów i Słowaków, aniżeli do zaspokojenia głodu (wpadlibyście na to, PRLowscy komicy?).


Mamy wreszcie coś, co powinno nas wszystkich zaciekawić teraz najbardziej, czyli osobny dział poświęcony kulinarnym dziełom Havla z okazji Bożego Narodzenia. Od sałatek, przez świąteczne ciasteczka aż po karpia – w naprawdę różnych wydaniach. A wszystko przeplatane epizodami z życia Havla czy …fragmentami korespondencji z więzienia do Olgi Havlovej.

Od dłuższego czasu poszukiwaliśmy dobrej książki o czeskiej kuchni. Nie spodziewaliśmy się jednak że Św. Mikołaj uraczy nas prezentem w postaci książki, która oprócz czeskich potraw zaprezentuje nam to, co w tematach czeskich kochamy najbardziej: nietypowe historie. I to na dodatek z jednym z najważniejszych polityków XX wieku w tle.

Zastanawiacie się nad zakupem? Kochacie Czechy i dobrą kuchnię? A może myślicie jaki prezent byłby najlepszy dla znajomego czechofila?
Nie zastanawiajcie się ani chwili dłużej – ta książka to strzał w dziesiątkę!

Dobra, zmykamy, bo kostki lodu na cebulce nam topnieją! Smacznego!!!



Michael Žantovský, Havel od kuchni
(przeł. Andrzej S. Jagodziński)
Wydawnictwo Afera, Wrocław 2020
LINK:
https://www.wydawnictwoafera.pl/havel-od-kuchni,id76.html





Please follow and like us: